Водни човечета разхлаждат софиянци в лятната жега

Арт-чешмите ще останат на бул. "Витоша" три дни
12

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Познатите арт-чешми като водни човеци застават на пост на различни места на столичния бул. „Витоша“, от сряда до петък, в рамките на най-горещите часове между 10:00 и 15:00 ч. Мобилните чешми на Софийска вода, част от Веолия, се появяват в центъра на града традиционно всяка година в „Горещниците“, за да предоставят питейна вода на софиянци и гости на столицата вече повече от 10 години. Те са част от дългогодишната инициатива „Утоли жегата“ на дружеството, която популяризира постоянен достъп до качествена питейна вода, напомня за здравословната хидратация и повишава информираността за водата в София.  

Водните човеци са направени изцяло от водопроводни материали, такива, каквито ВиК дружеството влага в градската инфраструктурата. Дизайнът и изработката им е дело на аварийните екипи на столичния оператор. Тази година те ще бъдат снабдени допълнително със стикер с QR код, който да предоставя пълна информация на по-любопитните са състава и качеството на водата в различните райони на София.

Лятото е сезон, в който водата е жизненоважна. Според научните изследвания, ако се чувстваме жадни, това е сигнал, че тялото ни вече е загубило 1% от водните си запаси. Затова трябва отговорно да се грижим за нуждите на организма. Според много специалисти, препоръчителното количество вода, което трябва да пием, за да сме добре хидратирани, е 1л на всеки 25 килограма от нашето телесно тегло, а най-често обобщено се препоръчва над 2 литра вода на ден.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: чешми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
4
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Номер 10 - говориш глупости . Какъв руски град ?
9
11
 
5
 
! Отговори
Самоковски кич преди 1 година
София прилича на пропаднал руски едномилионник от сорта на Самара и Саратов, с тая разлика, че вече 17г София смуче европарлама, а руснаците не са вудяли и едиб евроцент.
8
4
 
5
 
! Отговори
закривай преди 1 година
Прилича на писуар. Поредната простотия на даскалицата.
7
4
 
3
 
! Отговори
цигания преди 1 година
Пийте водица с графен, катерим вълната.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората са поставили тези човечета за разхлаждане-да си миете ръцете примерно, а не пиете от тази вода. Тази вода както виждате идва от пожарен кран. Питейната вода се пречиства. Някой има ли сертификат, че това е питейна вода?
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От пожарен хидрант зареждат водните човечета. Дали е годна за пиене тази вода?
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2, 'в разград има чешмичка с две пи.кае.щи момченца и целия град пие от тях' --- нормално, там са всичките джангьротурци
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Плевен си имахме пък пикaeщ кмет. Ама това беше отдавна. Сега е в АБВ.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в разград има чешмичка с две пи.кае.щи момченца и целия град пие от тях
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водните човечета ще ги полеят със студена вода ама през зимата инфлацията като близни